Tandkødssygdomme og mundhygiejne

God mundhygiejne resulterer ikke kun i hvidere tænder og nul huller. Det forebygger også mere alvorlige tandkødssygdomme, som kan udvikle sig og i sidste ende få tænderne til at falde ud af munden.

Plak, tandkødsbetændelse og paradentose

Når man børster tænder – hvad enten det er med manuel tandbørste eller el-tandbørste – fjernes plakken på tænderne. Plak er det lag der lægger sig på tænderne, når bakterier i mundhulen ikke børstes væk. Plakken producerer affaldsstoffer, som irriterer tandkødet, og som er det, der kan udvikle sig til tandkødsbetændelse.

Videreudviklingen af tandkødsbetændelse er paradentose. Tandkødsbetændelse ses, når tandkødet er rødt og hævet. Det er ømt, og det bløder, når man børster tænder eller tygger hård mad. Paradentose er udviklingen af tandkødsbetændelse.

Hos nogle sker udviklingen over lang tid, og hos andre sker det rimelig hurtigt. Paradentosen spreder sig mod tandroden, og kan give tandfæstetab – det vil sige, at tanden bliver løs, fordi betændelsen forhindrer tandkødet at hænge ved tandoverfladen. Tandens rodhinde ødelægges, og knoglen omkring tanden bliver opløst.

Der dannes altså en lomme mellem tandkødet og tanden. Derfor bliver tanden løs og kan flytte sig rundt i tandrækken. Til sidst falder den ud.

Forebyggelse

For at undgå de ubehagelige tandkødssygdomme, er det vigtigt at være bevidst om sin mundhygiejne. Både tandbørsten og tandtråden fjerner plakken og tandstenene mellem tænderne, hvilket er det allerførste stadie i tandkødssygdommene.

Tandbørstereklamerne reklamerer alle med, at netop deres tandbørste er perfekt til fjernelse af plak, men det er helt personligt, hvilken tandbørste der er mest effektiv at bruge. El-tandbørsten er for mange nemmere at bruge, dels fordi håndtaget er stort og dels fordi børstehovedet er lille og derfor nemt kan komme hele vejen rundt i munden.

Især for børn og ældre mennesker er el-tandbørsten et godt alternativ. Mens den fluor der er i tandpastaen styrker og genopbygger tændernes emalje og på den måde forhindrer huller, fjerner tandbørsten og tandtråden bakterier og plak. Også på tungen er der masser af små bakterier, der skal fjernes. De kan fjernes med bagsiden af mange tandbørster eller med en speciel tungeskraber.

For at forebygge tandkødssygdomme er det altså vigtigt, at have et dagligt tand-ritual. To gange om dagen skal tænderne børstes i tre minutter, tungen skal skrabes og der skal bruges tandtråd mellem alle tænderne. Gør man det hver dag, mindskes risikoen for tandkødssygdomme maximalt, og man bliver desuden mere bevidst om tilstanden i sin mund.

Begynder tandkødet at bløde eller ændre farve, har man lettere ved at opdage det og søge hjælp hurtigere.

Behandling af tandkødssygdomme

Hvis man allerede har udviklet tandkødsbetændelse kan en forbedring af mundhygiejnen være nok til at helbrede det. I modsætning til fremskreden paradentose kan tandkødsbetændelse nemlig helbredes – og ofte uden behandling. Ens tandplejer eller tandlæge vil kunne sige, hvor man skal gøre en særlig indsats med tandbørsten, og det er i det fleste tilfælde nok.

Hvis tandkødsbetændelsen derimod har udviklet sig til paradentose, skal den behandles. Her skelnes der mellem almindelig paradentose og udvidet paradentose.

Den almindelige paradentose behandles ved, at der fjernes tandsten og bakteriebelægninger på tandkronerne og på rodoverflader, i tandskødsfordybninger og lommer. Tænderne pudses, så nye bakterier ikke kan sætte sig fast så nemt.

Herefter gælder det om at forbedre mundhygiejnen. Hvis paradentosen ikke er særligt udviklet, er denne behandling nok, og sygdommen kan stoppes helt. Den del af knoglen, der er forsvundet, kan til gengæld ikke vokse frem igen.

Er paradentosen udvidet, starter man behandlingen med at skylle fordybningerne med desinficerende væske eller antibiotika. Herefter kan det være nødvendigt at operere en del af tandkødet væk for at gøre tandkødslommerne mindre. Den udvidede paradentose kan ikke helbredes, men kan holdes nede med en god mundhygiejne. Alligevel vil tænderne til sidst falde ud, fordi knoglen, som tænderne sidder i, langsomt forsvinder.

En god og stabil mundhygiejne er altså i mange tilfælde nok til at holde tandkødssygdomme væk. Med daglig tandbørstning og brug af tandtråd kan man øge chancerne for ikke at opleve de ubehagelige sygdomme, og mindske risikoen for at få grimme tænder – og i værste fald at miste tænder.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)