Tandbørstning for dummies

Tandbørstning for dummies

Tandbørstning er en kunst, som de færreste tænker nærmere over i det daglige, og kun ca. hver tredje dansker har derfor en sund mundhygiejne. Dette skyldes, at vi ikke børster tænderne grundigt nok til at komme alle bakterierne til livs. Disse bakterier kan danne en sammenhængende belægning, bedre kendt som plak. Plak er årsag til caries (huller i tænderne) og tandkødsbetændelse. Derfor er det vigtigt regelmæssigt at fjerne plakken ved hjælp af tandtråd, tandstikker og ikke mindst god tandbørstning.

Vigtigt for opretholdelsen af sunde tænder og en god mundhygiejne:

1. Børst i to minutter to gange dagligt.

– Hvis du bruger en eltandbørster har de fleste en elektronisk timer, der giver besked, når du har børstet dine tænder i de anbefalede to minutter. Denne funktion er en stor fordel for både børn og voksne, når tandbørstningens kunst skal læres.

– Det er samtidig en god idé at børste tænderne i en bestemt rækkefølge (man kan f.eks. dele munden op i overkæbe og underkæbe). På den måde mindsker man risikoen for at glemme nogle tænderne under vejs.

2. Det er vigtigt at børste alle tandflader uden at skade tænder eller tandkød.

– Når man børster tænder, skal man ikke bevæge børsten energisk frem og tilbage i vandrette linjer eller op og ned i lodrette linjer. I stedet skal man børste med små cirkelbevægelser på indersiden, ydersiden og på tyggefladerne. Eltandbørstens cirkelbevægelser sikrer at tænderne børstes på en skånsom måde, så man undgår at trykke tandbørsten frem og tilbage og derved slide for meget på emaljen og gøre unødig skade på tandkødet.

3. Grundighed frem for alt

– Hvis du vælger en elektriske tandbørste, fjerner du mere plak på to minutter, end en manuel børstning fjerner i løbet af den samme tid. Den kan børste områder, der normalt er svære at nå med traditionelle tandbørster.

– El-tandbørsten kan være en rigtig god løsning til folk som har sygdomme i skuldre, arme eller hænder. Børn eller andre, som ikke har så god finmotorik, kan også have glæde af den elektriske udgave af tandbørsten.

4. Sådan gør du

Her på Internettet kan du finde masser af råd og vejledning til din daglige tandbørstning. Tandlæge Rune Skov fra Tandportalen har lavet en række gode videoer, hvor han viser teknikker til både almindelig- og eltandbørstning.

Hvis du bruger en alm. tandbørste, så kan du finde tips i denne video:

Hvis du bruger en eltandbørste, så skal du se videoen her:

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)