Kan dårlig mundhygiejne gøre dig syg?

Vi er alle sammen klar over, at dårlig mundhygiejne og manglende tandbørstning kan føre til nedslidt emalje, huller i tænderne, ømt tandkød samt en række andre irriterende ting.

Men dårlig mundhygiejne kan desuden fører til for mange bakterier, og dermed tandkødsbetændelse, som så viser sig at kunne føre til en del forskellige, mere alvorlige sygdomme – heriblandt kræft og hjertesygdomme.

Kræftsygdomme

En større, videnskabelig undersøgelse fra grupper af svenske og finske forskere viser, at vi forøger risikoen for at dø af kræftsygdomme med op mod 80 procent, hvis vi ikke holder en ordentlig, sund og stabil mundhygiejne.

Det lyder voldsomt, men ikke desto mindre er det noget, man bør tage alvorligt. Det viser sig nemlig, at de mange bakterier, som vi har i vores mund, og som vi i et vist omfang også skal have, kan blive alvorlige og farlige, hvis der er for mange.

Bakterierne skal være til stedet i mundhulen, men hvis vi ikke passer på og har en god mundhygiejne, så kommer der for mange bakterier. Disse ekstra bakterier kan føre til tandkødsbetændelse, og hvis det sker, så kan bakterierne trænge igennem vores tandkød.

De trænger ind i kroppen, og dermed forøges chancen for at få forskellige, alvorlige følgesygdomme – heriblandt kronisk betændelse, som kan medvirke til slagtilfælde, hjertesygdomme og ikke mindst kræft.

Hjertesygdomme

Ligeledes viser en større engelsk undersøgelse, at der i høj grad er en sammenhæng mellem dårlig mundhygiejne og sygdom – navnlig åreforkalkning og risiko for hjertesygdomme.

Risikoen for hjertesygdomme er dermed større hos de af os, som ikke børster tænder, bruger tandtråd og generelt holder en god og sund mundhygiejne regelmæssigt. Undersøgelsen indebar bl.a. en flerårig overvågning og dokumentation af mundhygiejne og hjertesygdomme hos knap 12.000 skotter.

De af skotterne, som ikke børste tænder de anbefalede 2 gange dagligt, og som ikke sørgede for at få tjekket tænderne og tandkødet hos tandlægen i ny og næ, havde større tendens til at få alvorlige sygdomme, heriblandt hjertesygdomme.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)